Verzorging

De vacht van de Tatra is ondanks dat je anders zou vermoeden, niet veel eisend. Het beste is om Uw jonge pup te laten wennen aan het kammen zodra hij bij u in huis komt. Waarschijnlijk zal hij willen spelen met de kam maar door hem af te leiden met een koekje of speeltje zal hij het toch toe laten. Probeer in die periode het kammen leuk te maken en ga niet te lang door. Hierdoor leert de hond dat kammen helemaal niet erg hoeft te zijn.

Bij de volwassen Tatra is eenmaal een lichte borstelbeurt per week meestal al ruim voldoende. In de winter kan zelfs één keer per maand volstaan. Tijdens de ruiperiode moet de vacht vaker gekamd worden om de dode en losse haren van de ondervacht te verwijderen. Het beste is om hier een kam met metalen stompe tanden voor te gebruiken, een zg. herderharkje. Kam de vacht daarmee laagje voor laagje door, van onder naar boven, voor het beste resultaat. Echter zal de Tatra het gehele jaar door haren verliezen. Indien u geen hondenhaar in huis wenst is een Tatra als huishond geen goede optie. Je moet er rekening mee houden dat er altijd haren in het rond vliegen als je begroet wordt door je hond of als hij zich uitgebreid achter zijn oren krabt. Een goede stofzuiger is een vereiste en u zult merken dan tapijt als vloerbedekking en een Tatra geen fijne combinatie is.

De haren onder de oren zijn wat klitgevoeliger. Deze moeten dan ook regelmatig gecontroleerd worden op klitten. Het makkelijkst is om deze haren op en onder de oren te kamen met een zg. vlooienkammetje of een andere kam met hele fijne tanden. Daarnaast dient de binnenkant van het oor gecontroleerd te worden. Doordat de Tatra vrij grote hangende oren heeft is het mogelijk dat hier oorvet in achterblijft. Dit kan je eventueel om de paar weken reinigen met speciale oorcleaners die te koop zijn in een dierenspeciaalzaak. Door dit te doen voorkom je ook dat de oren erg gaan ruiken. Het gebruik hiervan is vrij simpel door een paar druppels cleaner tegen de binnenkant van het oor te druppelen, het vocht in de oren masseren en daarna met een tissue de oren weer te drogen.

1verzorging3

De vacht van de Tatra is zelfreinigend. Het is zeker niet verstandig de hond vaak te wassen met hondenshampoo’s. Hierdoor kan het zijn natuurlijke vetlaag uit de vacht verliezen waardoor de zelfreinigende werking verloren gaat en in sommige gevallen kan de hond ook ziek worden.
Indien u thuis komt met een Tatra die onder de modder zit, is het het verstandigst deze op te laten drogen. Meestal gaat de hond na het uitlaten rusten en u zult zien dat nadat Uw hond opstaat er een hoopje zand achterblijft. Het overtollige zand kan er eventueel uit gekamd worden. Mocht u dit niet willen, dan is een waterblazer wellicht een optie. Bij thuiskomt blaast u het losse zand, of bijvoorbeeld oppervlakkig regenwater binnen een paar minuten van de hond af.
Natuurlijk is een wasbeurt in sommige gevallen onvermijdelijk. Het kan voorkomen dat Uw hond door poep of bijvoorbeeld een dode vis heen rolt. In dat soort incidentele gevallen kan een wasbeurt geen kwaad. Het is in ieder geval raadzaam altijd een flesje hondenshampoo in huis te hebben voor noodgevallen. Dan nog is een hele wasbeurt vaak niet nodig. Los wat hondenshampoo op in een emmertje lauw-warm water en wrijf de vieze plek schoon met een washand. Daarna even nawrijven met schoon water.
Als de hond nat is van een fikse regenbui of een zwempartij is het verstandig deze even goed af te drogen voordat hij in huis komt. Hiermee voorkomt u een onaangename “hondenlucht” in huis. Geef in dat soort gevallen even extra aandacht aan de oren. Doordat deze hangend zijn kan het vocht gaan broeien onder de oorflap wat ook veel reuk kan veroorzaken. Het is aan te raden een zg. ‘pettowel’ te kopen. Deze nemen ontzettend veel vocht en vuil op en mits goed bewaard (in de koker), heeft u hier jarenlang plezier van. Dit scheelt heel veel handdoeken in de was.

Als de hond vaak op stenen loopt, hoeft u vrijwel niets te doen aan de nagels. Deze slijten dan vanzelf. Toch is het verstandig de voeten van de hond regelmatig te controleren. Mocht het nodig zijn de nagels te knippen, laat dit dan in eerste instantie voordoen bij een hondentrimmer. Zij zullen u adviseren welk materiaal u nodig heeft en hoe te knippen. Mocht u zelf een tang aan willen schaffen, koop er dan eentje met een ‘stop’ erop. Hiermee voorkomt u dat er in het leven van de nagel geknipt wordt. Een handige manier om de nagels van de voorpoten te knippen is door de hond te laten zitten. Ga achter de hond staan en buig uzelf voorover. Pak één van de voorpoten met Uw ene hand en knip de nagels met de andere. Door gebogen over Uw hond heen te staan, stelt u zich zeer dominant op. Veel honden zullen het knippen toelaten mits het goed en snel gebeurd.</>

Bij voldoende beweging zullen de voetkussens vrij ruw en hard worden. Knip de haren tussen de tenen liever niet weg, deze geven bescherming aan de voet. Als Uw hond door de sneeuw loopt is het raadzaam tussentijds de sneeuw tussen de tenen of van de haren te verwijderen. Vooraf de voeten met vaseline insmeren, wil ook nog wel eens helpen. Dit voorkomt irritante sneeuwballetjes onder de voet waar de hond veel last van zal hebben. Sommige honden weigeren zelfs door te lopen als zich zo’n balletje onder de voet vastgeplakt heeft. Mocht de hond over een gepekelde straat gelopen hebben, kunt u het beste de voeten even afspoelen als u thuiskomt. Dit voorkomt een bijtende jeuk onder de poten van Uw hond. Het handigste is om in dit geval even een teiltje of een emmertje met water thuis bij de deur neer te zetten.

error: Content is protected !