Gos d’Atura Català

  

Pepe

Gos d'Atura Català

Stamboom

Foto's Pepe

  

De Gos d’Atura Català is afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën. Het ras verspreidde zich later over de hele regio Catalonië. Zowel qua uiterlijk als gedrag staat het ras nog dicht bij zijn oorsprong als werkhond; dat geldt ook voor de vertegenwoordigers elders in Europa.
Hij wordt ook wel Catalaanse herder genoemd, en valt dus onder de groep ‘herdershonden’. Het ras wordt sinds 1954 erkend door de FCI.

Uiterlijk
Goed geproportioneerd, iets langer dan hoog, met een tegen wind en weer bestendige vacht. Attente waker, rustiek, levendig en intelligent, met een trotse blik.

De Gos d’Atura Català  heeft een lange en sluike vacht met weinig krul. Deze is droog en niet zijdeachtig. Het hoofd is voorzien van haren die baard, snor en wenkbrauwen vormen; de ogen blijven zichtbaar. De rui geschiedt vaak in gedeelten, eerst de voorkant en dan de achterkant, waardoor de Gos d’Atura korte tijd uit twee halve honden met verschillende vacht lijkt te bestaan. Vachtkleur lijkt op afstand eenkleurig, met de ledematen wat lichter, maar bestaat uit een mengeling van tinten roestbruin, roodbruin, zandkleur, grijs, zwart en wit.

De schofthoogte van de Gos d’Atura Català ligt tussen de 45 cm en 55 cm. Het gewicht is gemiddeld 20 kg.
Ze zijn krachtig en sterk en kunnen lang bewegen.

Karakter
Achter een zachtaardig uiterlijk gaat een pittige hond schuil, geneigd om zelf initiatief te nemen. Waaks en soms nogal wantrouwend tegen vreemden en andere honden. Bij voldoende aandacht voor de socialisatie en een consequente opvoeding echter uitstekend tot gehoorzamen en verdraagzaamheid te brengen. Wie dus de kracht van een Gos d’Atura Català in goede banen weet te leiden én wie voldoende tijd heeft met de hond door te brengen, heeft er een ideale gezelschapshond aan.

Ze zijn erg levendig en verblijven graag bij de baas in de buurt, zodat niks ze ontgaat. Ze hebben veel beweging nodig.
Over het algemeen zijn ze lief voor kinderen en andere honden.

Bron: Raad van Beheer en Hondenrassen.nl

error: Content is protected !