Rasbeschrijving

1rasbeschrijving2De Tatra is een grote, rechthoekige imposante witte herdershond. Hij heeft een rustig karakter, een natuurlijke waardigheid, moed en leiderskwaliteiten.

Gebruik:
Gezin- en waakhond.

Activiteit:
De Tatra heeft voldoende beweging nodig. Vindt het echter vaak ook fijn om uren in de tuin of in huis in nabijheid van de baas te liggen.

Verschijning:
Algemeen:
Het lichaam is lang en massief, de schoft duidelijk zichtbaar en breed. Rechte, brede rug en brede lenden die goed aangesloten zijn. Hoge borstkas met iets platte, gebogen ribben. Iets opgetrokken buik.

Kleur:
Wit of licht crémekleurig. Licht- geelachtige vlekken zijn niet gewenst.

Hoofd en schedel:
Evenredige afmetingen. Schedel met iets bolstaand profiel en ondiepe groef in het voorhoofd. Duidelijk maar niet te diepe stop. Sterke snuit, iets uitlopend = langer of even lang als de schedel.
Middelgrote, zwarte neus met donkere randen.
Goed aansluitende lippen met donkere randen.
Matig grote ogen met goede uitdrukking, iets schuin met donkerbruine iris en donkere oogranden.
Ooraanzet ter hoogte van de buitenste ooghoek of iets hoger, middelmatig lang, beweeglijk, tamelijk dik, driehoekig en goed behaard.

Staart:
Niet te hoog aangezet en iets onder de toplijn. In opgewekte toestand, boven de rug gedragen maar nooit gekruld. In rusttoestand reikt de staart tot aan de hiel en mag hij een lichte haak vertonen aan het uiteinde.

Voeten:
Compact en groot, ovaal, goed behaard tussen de tenen met sterke, zwarte voetzolen en nagels.

Beharing:
Korte, dikke vacht op het hoofd, de snuit en op de poten vanaf de hiel naar beneden toe. Op de hals en het lichaam is de vacht lang, dik of licht golvend, stug aanvoelend met een rijke ondervacht. Rijke manen rond de hals. Zware en lange vacht op de dijen. Tevens een zwaar behaarde staart.

Schofthoogte:1rasbeschrijving3
Reuen: 65 – 70 cm
Teven: 60 – 65 cm

Aard:
Verstandig
Waakzaam
Rustig
Zal geen dingen doen waar hij zelf het nut niet van inziet
Evenwichtig
Zelfstandig
Afwachtend

error: Content is protected !