Oorsprong

kaartje polen

De oorsprong van de Tatrahond ligt in Polen, in het zuiden om precies te zijn. De Karpaten is een gebergte wat zich uitstrekt tussen Polen en Slowakije. Het gebergte onderscheid zich aan Poolse zijde tussen een hooggebergte in het zuiden en een noordwestelijke gelegen laaggebergte, respectievelijk de Tatra en de Beskiden. Het gebied tussen het Tatragebergte en de Beskiden bestaat uit heuvels en valleien. Deze streek wordt Podhalen genoemd, met als grootste stad Zakopane.  Naar deze streek is de Tatrahond vernoemd. De Poolse naam is Polski Owczarek Podhalanski. Dit betekent vrij vertaald ‘Poolse herder uit Podhalen’.

De Tatra is nauw verwant aan diverse andere grote witte herdershonden zoals de Kuvasz (Hongarije), Slovensky Cuvac (Slowakije), Pyreneese Berghond (Frankrijk) en de Berghond van de Maremmen (Italië). De voorouders van al deze rassen zijn honden die mee kwamen met herders, die uit Azië (waarschijnlijk Tibet) naar Europa trokken om de schaapkuddes te bewaken en te verdedigen tegen vijanden (rovers, wolven en beren). De hond wordt heden ten dage in deze landen nog steeds gebruikt voor hun oorspronkelijke taak.

roorsprong met kudde

Vanwege hun kleur zijn ze ‘s nachts goed van wolven en beren te onderscheiden en overdag vallen zij tussen de schapen niet op. Hij beschermt de kudde tegen alles wat hem vreemd is. Hij zal gaan blaffen als er onheil dreigt waardoor de herder gealarmeerd wordt. De Tatra is geen kuddedrijver zoals de Collies bijvoorbeeld maar hij loopt met de kudde mee. Hij beschouwt deze als zijn roedel. Als de kudde staat te grazen in de wei, zoekt hij een plek om alles te kunnen observeren.

error: Content is protected !