Karakter

De Tatra heeft veel van zijn oorspronkelijke eigenschappen behouden. Het is nog steeds een waakhond bij uitstek. Bij het betreden van bezoek of vreemden op zijn terrein of in huis zal hij aanslaan. Dit is voor de Tatra natuurlijk gedrag en zal nooit helemaal in te dammen zijn. Toch gaat dit zeer zelden of nooit met agressie gepaard. Een Tatra kan zeer terughoudend en afwachtend ten opzichte van vreemden zijn.
Anders dan zijn uiterlijk doet vermoeden, zal hij zich niet snel door een vreemde laten aaien. Buiten op straat zal hij eerder een stap terug doen dan dat hij zich zal laten benaderen. Het bezoek in Uw huis wordt geobserveerd door hem. Hij zal zelf toenadering zoeken indien hij dit wenst. Voor zijn eigen roedel (gezin) is de Tatra een vriend voor het leven. Ze zijn zeer gevoelig voor lieve woordjes en uitgebreide knuffelsessies. De Tatra verblijft graag in de nabijheid van zijn baas.

1karakterTatra´s zijn goed gehoorzaam te maken maar zullen nooit slaafs zijn. Zij zullen niet snel dingen doen waar zij zelf het nut niet van inzien. Hierdoor lijkt hij vaak eigenwijs maar het heeft veel te maken met zijn intelligentie. Het is belangrijk dat u consequent bent. Wat u toestaat als hij nog een pup is, zal hij voor altijd als gewoon gaan zien. Wilt u hem bijvoorbeeld niet op de bank hebben, laat dit dan ook niet toe. Nee is nee en ja is ja. Vergeet niet dat het een grote sterke hond wordt. Het is belangrijk dat u van begin af aan een natuurlijk overwicht vertoont. U als roedelleider bepaalt de regels. Zeker als de hond nog klein is bepaalt u wanneer er gespeeld en geknuffeld wordt. U roept de hond naar u toe voor bijvoorbeeld een spel maar u beëindigd het spel ook.
Toch is het raadzaam, zoals met elke hond, om snel met hem op cursus te gaan. Mede hierdoor zal de verstandhouding hond en baas verbeterd worden en zult u elkaar beter begrijpen. Bovendien is er vaak na afloop van de puppycursus een speelkwartiertje. Hier leert Uw hond met andere honden om te gaan en zich honds te gedragen. Van nature kan de Tatra over het algemeen goed met andere honden om gaan. Hij zal een gevecht eerder uit de weg gaan dan er aan deel te nemen.

U zult merken dat Uw Tatra graag buitenshuis in de tuin of op het erf verblijft. Hij kan hier uren in weer en wind de omgeving observeren. Daarnaast moet u ook met hem de straat op voor een wandeling en natuurlijk vind hij het heerlijk om met regelmaat vrij door de bossen of over het strand te rennen. De hond heeft dit geestelijk en fysiek gewoon nodig. Buiten kan hij vreemde indrukken op doen en vooral reuen zullen graag hun sporen achterlaten.

error: Content is protected !